AmforaJedna od značajnih povrtarskih vrsta na našem području je paprika, koja kao i ostalo povrće sadrži mnoštvo minerala, vitamina i raznih materija koje povoljno deluju na ljudsko zdravlje.

Upravo period od 15. do 31. marta je pravo vreme setve paprike u negrejanim plastenicima, a za rasađivanje na otvoreno polje.

Setvena norma je 6-8 g/m2 za proizvodnju rasada bez pikiranja, a optimalna dubina setve 1,5-2 cm. Paprika se odlikuje velikom raznovrsnošću oblika, veličine i boje plodova, što je uslovilo i veoma raznovrstan način korištenja. Na području Srbije oplemenjivačkim radom su dobijene sorte paprike različitih tipova plodova.

Među njima značajno mesto su našle i sorte paprika Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kao što su Amfora, Una, Anita i Novosađanka.

Amfora

Srednje rana sorta. Plod je u tipu kapije, krupan pljosnat, sa jednim malo povijenim vrhom. Dužina ploda je 12-15 cm, širina oko 5,5 cm, debljina mesa 4-6 mm i prosečna masa ploda iznad 100 g.

UnaMasa prvih plodova je i do 250 g. Boja ploda u tehnološkoj zrelosti je tamno zelena, a u fiziološkoj intenzivno crvena. Zbog svog krupnog i atraktivnog ploda koristi se u svežem stanju, izvrsna je za pečenje, kišeljenje i zamrzavanje, a zbog visokog sadržaja suve materije posebno je pogodna za spravljanje ajvara. Gaji se direktnom setvom iz semena ili iz rasada, kako na otvorenom polju, tako i u zaštićenom prostoru. Ovo je visokoprinosna sorta.

Una

Srednje rana sorta sa plodom u tipu kapije. Dužina ploda je 14-18 cm, širina oko 4 cm, masa 80-120 g, a debljina perikarpa oko 5 mm. Plod je žuto zelene boje u tehnološkoj, a intenzivno crvene boje u fiziološkoj zrelosti. Plodovi paprike sorte Una su pogodni za potrošnju u svežem stanju, kao i za kišeljenje i druge oblike industrijske prerade. Nakon pečenja plodovi se lako gule. Obilno zameće plodove te ostvaruje visok i stabilan prinos uz povećan sadržaj suve materije.

AnitaAnita

Srednje rana sorta u tipu babure. Plod je mase 100-150 g, debljine perikarpa do 8 mm. Boja ploda u tehnološkoj zrelosti je svetlo žuta, a u fiziološkoj crvena. Plodove donosi ravnomerno i oni su ujednačeni po berbama. Visokog je prinosa. Odlična je za upotrebu u svežem stanju, kao i za preradu.

NovosađankaNovosađanka

Srednje rana sorta, u tipu paradajz paprike. Plod je gotovo okrugao, mase 80-120 g, izuzetno debelog perikarpa (do 10 mm). Boja ploda u tehnološkoj zrelosti je svetlo žuta, a u fiziološkoj intenzivno crvena. Ima lep izgled i ukus. Naročito se preporučuje za kišeljenje.

Pored navedenih sorti, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u ponudi ima i druge sorte paprike za različite namene. Više detalja o njima možete pogledati na linku.