Laboratorija za biotehnologiju

O laboratoriji

Prve biotehnološke laboratorije u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo osnovane su početkom 80-tih godina 20. veka. U početku se radilo na razvijanju i primeni metoda kulture tkiva, da bi se nešto kasnije intenzivirao i rad na molekularnim metodama. Tako su tehnike poput mikropropagacije, kulture embriona i antera, kao i različiti marker sistemi postali sastavni deo istraživačkih i oplemenjivačkih programa pšenice, suncokreta, ulјane repice, šećerne repe, soje, kukuruza i drugih gajenih vrsta na kojima se radi u Institutu.

Tokom više od tri decenije rada u oblasti biotehnologije u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, postojala je težnja i razvijana je ideja o objedinjavanju svih potencijala angažovanih u ovoj oblasti u okviru posebne organizacione jedinice. Ova ideja  realizovana je osnivanjem Odelјenja za biotehnologiju, koje je zvanično počelo sa radom 01.04.2012. Tokom pet godina rada i postojanja ostvareni su brojni značajni rezultati, realizovani nacionalni i međunarodni projekti, odbranjene dokotrske disertacije, usavršavani su kadrovi, objavlјen je veliki broj radova u nacionalnim i međunarodnim časopisima, itd. Međutim, krajem 2016. godine vršena je nova reorganizacija poslovanja Instituta, kojom su istraživači Odelјenja za biotehnologiu od 01.02.2017. godine raspoređeni u druga  Odelјenja, shodno bilјnim vrstama i predmetu istraživanja kojim su se bavili. U novembru 2020. godine vršena je nova reorganizacija Instituta u kojoj je ponovo oformlјena posebna organizaciona jedinica pod nazivom Laboratorija za biotehnologiju.

Najsavremenija oprema Instituta i visokobrazovani naučni kadar ponovo su objedinjeni u ovoj laboratoriji i stavlјeni u službu stvaranja vrhunskih NS hibrida i sorti, kao i kontrole genetičke čistoće semenskog materijala. Istraživačko-razvojna delatnost ovog odelјenja usmerena je ka unapređenju postojećih oplemenjivačkih programa i reševanju aktuelnih problema koji se javlјaju u oplemenjivanju, semenarstvu, proizvodnji, skladišenju ili preradi najznačajnjih gajenih  vrsta.

Istraživači

ankica-kondic-spika

dr Ankica Kondić Špika

Rukovodilac Laboratorije

marina-ceran

dr Marina Ćeran

Viši naučni saradnik u institutu od nacionalnog značaja

svetlana-glogovac

dr Svetlana Glogovac

Naučni saradnik u institutu od nacionalnog značaja

dipl. hemičar Milada Isakov

Stručni saradnik u institutu od nacionalnog značaja

dragana-miladinovic

dr Dragana Miladinović

Savetnik za naučnoistraživački rad

nevena-nagl

dr Nevena Nagl

Naučni savetnik u institutu od nacionalnog značaja

aleksandra-radanovic

dr Aleksandra Radanović

Viši naučni saradnik u institutu od nacionalnog značaja

ksenija-taski-ajdukovic

dr Ksenija Taški Ajduković

Naučni savetnik u institutu od nacionalnog značaja

dragana-trkulja

dr Dragana Trkulja

Viši naučni saradnik u institutu od nacionalnog značaja