zavrsetak projekta ADAPTAWHEATOd 5. do 6. novembra 2015. održan je završni sastanak učesnika FP7 projekta „Genetics and physiology of wheat development to flowering: Tools to breed for improved adaptation and yield potential (ADAPTAWHEAT)” u mestu Ljeida, Španija. Pored predstavnika iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo (dr Ankica Kondić-Špika i dr Dragana Trkulja), sastanku je prisustvovalo još 40 učesnika iz vodećih naučnih ustanova, kao i semenskih kompanija sledećih država: Španije, Nemačke, Mađarske, Francuske, Kazahstana, Češke, Danske, Velike Britanije, Meksika, Australije i Argentine.

Prvog dana, nakon kratke uvodne reči dr Sajmona Grifitsa, koordinatora projekta, usledile su  prezentacije sa sumiranim rezultatima dobijenim nakon tri godine fenotipske evaluacije, fizioloških analiza i genotipizacije različitih vrsta genetičkog materijala (elitnih sorti i mapirajućih populacija). Učešće Instituta u ovom projektu predstavljeno je usmenim izlaganjem dr Dragane Trkulje pod naslovom „New KASP based SNP linkage maps“, gde su prikazani rezultati ostvareni tokom dvonedeljnog boravka u John Innes Centru u Noriču u novembru 2014. godine.

Pored toga, predstavljen je i poster gde su sumirane projektne aktivnosti, kao i dobijeni rezultati fenotipske evaluacije odabranog materijala u toku dve vegetacione sezone (2013/14. i 2014/15).

Drugog dana predstavljeno je još jedanaest prezentacija, nakon čega je usledila diskusija dosadašnjih rezultata, doneti su opšti zaključci i ustanovljen je obim podataka kojima se raspolaže za pisanje zajedničkih radova. Takođe, u direktnim razgovorima sa učesnicima sastanka razmatrane su mogućnosti za produžetak saradnje, kako u okviru novih projekata, tako i korišćenjem drugih oblika vanprojektnog finansiranja.