Svečana akademija povodom dodele „Nagrada za životno delo“ univerzitetskim nastavnicima i naučnicima Vojvodine za 2019. godinu održana je 28. novembra 2019. u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, pod pokrovitelјstvom Pokrajinske vlade.

Priznanja su laureatima uručili zamenica pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. Dr Dušica Rakić i predsednica Upravnog odbora Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine, prof. dr Marijana Ačanski. Svečanosti su prisustvovali predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu akademik Stevan Pilipović, potpredsednik Matice Srpske prof. dr Nenad Ostojić, i drugi predstavnici akademske i naučne zajednice.

Kriterijumi za dodelu ovog prestižnog priznanja su rezultati obrazovno-pedagoškog rada, usavršavanje i osavremenjivanje nastavnih programa, doprinos ostvaren na drugim fakultetima u zemlјi i inostranstvu, rezultati naučno-istraživačkog rada u inovativnosti, kao i ostvarena priznanja za pedagoški i naučni rad.

Priznanje iz oblasti biotehnoloških nauka pripalo je dr Jovanki Atlagić, naučnom savetniku Odelјenja za Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Osnovna oblast naučnog istraživanja dr Jovanke Atlagić je primena interspecies hibridizacije u oplemenjivanju suncokreta,a važan segment istraživačkog rada osnivanje, održavanje i iskorišćavanje kolekcije divlјih vrsta suncokreta, kao i primena novih metoda citogenetskih ispitivanja na suncokretu i drugim bilјnim vrstama. Kao gostujući predavač, dr Jovanka Atlagić je držala predavanja iz oblasti genetike i citogenetike na redovnim i postdiplomskim studijama na Polјoprivrednom fakultetu, kao i na doktorskim studijama na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Učestvovala je u pisanju nekoliko monografija, a rezultati njenog istraživačkog rada izneti su u 205 naučnih radova i saopšteni na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima. Dr Jovanka Atlagić je član brojnih udruženja i asocijacija u zemlјi i inostranstvu, a bila je i predsednik Naučnog veća Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u periodu 2006-2011.

 

Galerija fotografija