Evropski strateški forum za istraživačku infrastrukturu (ESFRI) postavio je fenotipizaciju biljaka na listu prioriteta Evropskog istraživačkog prostora, a projekat EMPHASIS naveden je u Mapi puta istraživačke infrastrukture Evropskog strateškog foruma za istraživačku infrastrukturu (ESFRI) za 2016. godinu kao infrastrukturni projekat za razvoj i implementaciju panevropske infrastrukture za fenotipizaciju biljaka. Privremena generalna skupština (IGA) je najviši organ upravljanja projektom EMPHASIS tokom njegove implementacije. Kao jedna od 11 zemalja članica, Srbija je učestvovala na 5. sastanku IGA, održanom 5-6. aprila 2022. Na ovom sastanku, dr Ankica Kondić Špika predstavila je osnivanje Centra izuzetnih vrednosti za inovacije u oplemenjivanju biljaka tolerantnih na promene klime “Climate Crops“, kao i nove projekte SmartSun (7732457), CROPINNO (101059784) i AgroServ (101058020) koje finansira Fond za nauku Republike Srbije i Komisija Evropske unije, kao veoma važne segmente za razvoj zajednice koja se bavi fenotipizacijom biljaka u Srbiji i istakla ulogu Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u ovim projektima.

Centar izuzetnih vrednosti za inovacije u oplemenjivanju biljaka tolerantnih na promene klime „CLIMATE CROPS“ osnovan je 2021. godine, sa ciljem stvaranja novih genotipova biljnih kultura tolerantnih na stresove izazvane klimatskim promenama. Novi pristupi i rešenja razvijena u Centru izuzetnih vrednosti poslužiće kao model za razvoj sličnog pristupa drugim biljnim kulturama, kao i proizvodnim sistemima koji već jesu ili se očekuje da će biti pogođeni klimatskim promenama.

Projekti SmartSun (7732457), CROPINNO (101059784) i AgroServ (101058020), koje finansira Naučni fond Republike Srbije i Komisija Evropske unije, imaju za cilj izgradnju institucionalnih kapaciteta za primenu fenomike u poboljšanju useva.