GMU_9689Mnoge interesantne, životne priče ispričane su uz dobra vina. Ipak, dug je put i potrebno je puno znanja, rada i ljubavi da bi se stvorilo dobro vino. Jedan od glavnih preduslova za proizvodnju kvalitetnog vina je svakako poznavanje pedoloških i agrohemijskih karakteristika vinogradarskog  rejona, što je i predstavljeno na promociji monografije za rejon Tri Morave, urednice dr Jordane Ninkov.

Uvaženi skup, ali i plemenitu ideju da se ispita rejon Tri Morave, pozdravio je sa velikim zadovoljstvom v.d. direktora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad prof. dr Jan Turan. Prisutnima se obratio i predstavnik Uprave za poljoprivredno zemljište, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Monografija za rejon Tri Morave je rezultat projekta čiji rukovodilac je dr Jordana Ninkov iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Monografija je najdetaljniji prikaz vinogradarskog rejona ovog podneblja.

Darko Jakšić, predstavnik grupe za voćarstvo i vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, zahvalio se Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad na ideji gde terenski radovi, objedinjavanje rezultata, pisanje monografije i na kraju promocija omogućuju deklarisanje vina po geografskom poreklu. Monografija obuhvata prikazivanje rezultata ispitivanja rejona  Tri Morave, 9 vinogorja koja zauzimaju 12 opština na površini od 7.500 ha.

Autorima monografije, terenskoj ekipi i svima koji su radili analitiku, zahvalio se pedolog dr Jovica Vasin, rukovodilac Laboratorije za zemljište i agroekologiju.

Dr Jelena Marinković iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, kao jedan od autora monografije, predstavila je mikrobiološke osobine zemljišta.

Predstavnik Udruženja proizvođača vina Tri Morave, Marko Milićanin, na vrlo interesantan način je ispričao put vinove loze, tj. put vina. Nije dovoljno da iz vina progovara sorta ili procedura dobijanja, potrebno je da se oseti atmosfera mesta, zemlje, teroar. Najskuplja vina su sa teroarom koji obuhvata nadmorsku visinu, nagib, klimu, raspored padavina, osunčanost i zemljište, kao njegov posebno značajan aspekt.

Promociju monografije je uveličalo i ulepšalo druženje na degustaciji renomiranih vina koju je priredilo Udruženje proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla Tri Morave.

Vina bolje pričaju!