U Odeljenju za alternativne kulture i organsku proizvodnju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad u četvrtak 19.09.2019. održana je sednica Izvršnog odbora Nacionalnog društva za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi (PTEP) u proširenom sastavu. Sednici su prisustvovali članovi Izvršnog odbora: dr Velimir Lončarević, predsednik Društva, prof. dr Mirko Babić, generalni sekretar Društva, prof. dr Ivan Pankov, dr Milivoje Radojčin, Poljoprivredni fakultet Novi Sad, dr Filip Kulić, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad, dr Olivera Đuragić, Institut za prehrambene tehnologije Novi Sad, Slavko Ivanišević, Jedinstvo Apatin, Danka Dujović, Al Dahra, mr Miladin Kostić i Mile Radin, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Protić Mirko, Agromarket Kikinda, Marko Nenadić, Uljarice Bačka. Sednicu je otvorio dr Velimir Lončarević i najavio dnevni red. Uvažene goste u ime Instituta i u svoje lično ime pozdravila je dr Vera Popović, upoznala ih sa programom rada Odeljenja i poželela im uspešan rad sednice i uspeh u daljem radu.

Na sednici je analiziran tradicionalni naučno-stručni skup koji je održan u Kladovu, u hotelu „Đerdap“, u periodu 07-12.04.2019. Takođe je određen i termin održavanja 32. Naučno-stručnog skupa PTEP 2020 (20-25.04.2020). Planirano je i Tematsko savetovanje stručnjaka (TOSS 2019) početkom decembra 2019. u Zemun Polju. Domaćini ovog skupa su naizmenično Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i Institut za kukuruz Zemun Polje.

Posle sednice, dr Vera Popović je gostima predstavila kolekcionu baštu Odeljenja, oglede sirka, prosa, muhara, bara, konoplje i hmelja, zatim sušaru, doradnu liniju, mini pivaru i laboratoriju.

Kolege su pokazale interesovanje za saradnjom u preradi herbe lekovitog bilja i drugih alternativnih kultura.

Stručnjaci Instituta svojim savetima doprinose uspešnijoj i kvalitetnijoj proizvodnji ratarskih i povrtarskih kultura, kao i proizvodnji lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, organizator je i domaćin mnogih naučnih i stručnih skupova na kojima se spajaju nauka i praksa i proširuje saradnja.