Dana 26.08.2019. godine u poseti Institutu je bila sedmočlana delegacija iz Narodne Republike Kine sa Poljoprivrednog univerziteta autonomne oblasti Unutrašnja Mongolija, iz grada Hohot.

Cilj posete je bio upoznavanje sa aktivnostima naše dve institucije i mogućnostima uzajamne saradnje. Institut već duži niz godina razvija aktivnosti u ovom delu Kine posebno u oblasti ispitivanja hibrida suncokreta.

Gosti su pre svega bili zainteresovani za upoznavanje sa našim oplemenjivačkim programima na kukuruzu i suncokretu. U tom smislu u delegaciji Instituta su pored pomoćnika direktora za nauku dr Ane Marjanović Jeromele i koordinatora za nauku i mentorski rad dr Dragane Miladinović bili i rukovodioci Odeljenja za suncokret i kukuruz sa saradnicima.

U svečanoj sali Odeljenja za kukuruz gostima su prezentovane glavne aktivnosti Instituta kao i dosadašnja saradnja sa raznim kineskim partnerima, nakon čega su gosti predstavili svoj Univerzitet koji ima blizu 800 profesora i oko 30000 studenata, potom je usledila diskusija.  Potpisan je i ranije usaglašan Ugovor o naučnoj saradnji izmedju Instituta i Univerziteta.

Nakon toga su se gosti upoznali sa hibridima kukuruza i suncokreta na demo ogledu Instituta i posetili Skladišno-distributivni centar.

Stručnjaci Instituta pozvani su da posete Univerzitet u Hohotu a kineski stručnjaci su pokazali veliko zanimanje za učešće na predstojećim međunarodnim konferencijama o soji i suncokretu koje organizuje Institut 2020. godine.