U okviru bilateralnog projekta sa Slovenijom „Evaluation for reintroduction of forgoten and under-utilized crops from Brassica sp. and Lathyrus sp.“ pet istraživača sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo posetilo je Kmetijski inštitut Slovenije u Ljubljani od 01. do 03. marta 2022. Pored naših istraživača, u poseti kolega iz Slovenije bili su i istraživači sa Univerziteta u Banjaluci (Poljoprivredni fakultet i Institut za genetičke resurse).

Tokom radne posete, timovi iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije su predstavili svoje istraživačke grupe. Učesnici bilateralnog projekta Srbija-Slovenija su predstavili i diskutovali dosadašnje rezultate projekta, a dogovoren je i plan diseminacije dobijenih rezultata u vidu saopštenja na međunarodnim skupovima i rada u međunarodnom časopisu. Pored toga, dogovoren je i plan proširenja aktivnosti vezanih za istraživanje Brassica sp. i Lathyrus sp. vrsta koje će se realizovati delom u okviru postojećih projektnih aktivnosti oba tima, ili kroz buduće projekte.

Tim iz Slovenije je predstavio svoje laboratorije, opremu, mogućnosti i kapacitete pojedinih uređaja koji se koriste u oblasti populacione genetike i oplemenjivanja biljaka, kao i izazove u razvoju novih molekularnih i biohemijskih metoda.

U toku poslednjeg dana boravka, dogovoren je i plan aktivnosti u okviru buduće trilateralne saradnje timova iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije, na temu istraživanja Brassica sp. i Lathyrus sp. vrsta, kao i istraživačkim boravcima istraživača sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo na Poljoprivrednom institutu Slovenije. Takođe, dogovorena je i buduća poseta slovenačkih istraživača našem Institutu u okviru aktuelnog bilateralnog projekta.