U okviru bilateralnog projekta sa Republikom Crnom Gorom pod nazivom „Аltеrnаtivnа žitа i uljаricе kао izvоr zdrаvstvеnо bеzbеdnе hrаnе i vаžnа sirоvinа zа prоizvоdnju biоgoriva“ dr Vera Popović i dr Sanja Mikić posetile su Biotehnički fakultet u Podgorici od 25. do 28. novembra 2019.

Tokom posete je održan sastanak sa dekanom fakulteta prof. dr Božidarkom Marković, prodekanom za međunarodnu saradnju prof. dr Sanjom Radonjić, prodekanom za nastavu prof. dr Snježanom Hrnčić, prodekanom za razvoj i saradnju za privredu prof. dr Zoranom Jovovićem i prof. dr Milićem Čurovićem, urednikom časopisa „Poljoprivreda i šumarstvo“.

Nakon razgovora i upoznavanja sa tekućim naučnoistraživačkim i izdavačkim aktivnostima i aktuelnim nacionalnim i međunarodnim projektima, pokrenuta je inicijativa za potpisivanjem sporazuma o naučnoj saradnji između Biotehničkog fakulteta i Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Tokom boravka su organizovane posete oglednom imanju, vinogradu i vinariji Biotehničkog fakulteta u Lješkopolju, Vinskom podrumu „13. jul – Plantaže“ u Šipčaniku, najvećem i najsavremenijem skladištu semenskog krompira u Crnog Gori u Danilovgradu i Prirodnjačkom muzeju Crne Gore u Podgorici.

Osim aktivnosti predviđenih programom bilateralne saradnje, dr Vera Popović i dr Sanja Mikić su učestvovale i na naučnoj tribini povodom stogodišnjice rođenja akademika Ljuba Pavićevića koju je organizovala Crnogorska akademija nauka i umetnosti. Tribinu je otvorio akademik prof. dr Milojica Jaćimović, a život i delo akademika Pavićevića predstavio je brojnoj publici prof. dr Zoran Jovović.