Naučni saradnik odeljenja za suncokret, dr Dragana Rajković, boravila je u periodu 13-17. juna u John Innes centru u Noriču. Organizatori obuke bili su Jonh Innes centar iz Noriča i COST akcija CA18111 PlantEd Genome editing in plants. Glavni cilj obuke bio je transformacija pšenice, ječma i Brassica vrsta. Obuci je prisustvovalo 9 istraživača iz Italije, Portugalije, Danske, Nemačke, Holandije, Češke, Litvanije i Estonije. Obuka je podrazumevala seriju predavanja, nakon čega su polaznici imali prilike za praktičan rad u laboratoriji.

Predavanja su obuhvatila sledeće teme: istoriju transformacije gajenih biljaka, kulturu tkiva, osnove dizajniranja konstrukta, sisteme za transformaciju gajenih biljaka, ubrzano oplemenjivanje, strategije genetičkih modifikacija za povećanje sadržaja mikronutrijenata u zrnu pšenice i fortifikacija vitamina u paradajzu korišćenjem tehnologije izmene gena.

Tokom praktičnog dela obuke dr Rajković je uz vođu Brassica grupe dr Penny Hundleby imala priliku da praktično učestvuje u svim fazama transformacije, od zaražavanja biljaka Agrobacterium-om, pripreme podloge, izolacije eksplanata do transformacije, selekcije, regeneracije i prebacivanja uspešno transformisanih biljaka u zemljište.

Nova znanja stečena na obuci biće od značaja za dalji razvoj istraživanja na Institutu, uspostavljanje kontakata sa istraživačima John Innes centra, kao i drugim učesnicima obuke u cilju dalje naučne saradnje.