Ovogodišnja, jedanaesta Evropska noć istraživača je održana 27-28. novembra 2020. godine, po prvi put u online formatu zbog pandemije “COVID-19”. Istraživači iz Instituta za ratarstvo i povrtarsvo u Novom Sadu, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, učestvovali su i ove godine predstavili deo naših istraživanja. U prilozima “Solitarne pčele u službi poljoprivrede” i “Korovi kao čovekovi neprijatelji” kroz atraktivne snimke napravljene na poljima i u laboratorijama Instituta, praćene izlaganjem istraživača, širokom auditorijumu su na zanimljiv i lako pristupačan način prikazani rezultati naših istraživanja.

Radionica “Solitarne pčele u službi poljoprivrede” je uvela gledaoce u svet uljane repice, značajne uljane biljne vrste, koja i u vreme cvetanja oduševljava svojim poljima prelepih žutih cvetova. Istovremeno je ovo prilika i da se publika edukuje o značaju polinatora, posebno o solitarnim pčelama i našim dostignućima u njihovom upznavanju, gajenju i korišćenju za oprašivanja uljane repice.

 

Kroz radionicu “Korovi kao čovekovi neprijatelji” su predstavljeni korovi, neželjene biljne vrste, koje se javljaju na našim atarima i ruderalnim staništima i koje mogu da nanesu velike štete u proizvodnji gajenih biljaka. Pored toga gledaoci mogu da saznaju koji su načini njihovog suzbijanja, šta su to rezistentni korovi i kakav vid zaštitne opreme treba koristiti radi sopstvne bezbednosti i zaštite.