Ministarka polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je 57. Savetovanje agronoma i polјoprivrednika Srbije na Zlatiboru, ukazavši na značaj korišćenja visokovalitetnog semena proizvedenog u Srbiji.

Savetovanje u organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, okupilo je više od 1.000 gostiju iz Srbije i inostranstva, a u toku tri dana kroz serije predavanja i diskusija biće predstavlјena najnovija naučna dostignuća i trendovi u oblasti polјoprivredne proizvodnje.

„Želim da ukažem na to koliko je bitno da naši polјoprivrednici znaju šta znači upotreba nečega što je kvalitetno, sertifikovano, provereno i napravlјeno u našoj zemlјi i koliko je bitno da mi to koristimo i promovišemo i ovde i u inostranstvu“, izjavila je Tanasković i navela da svaka proizvodnja kreće od semena i kada je ono pravo onda „dileme nema“.

Tanasković je podsetila i na značaj eAgrara i digitalizacije polјoprivrede i naglasila da je njen cilј da naši polјoprivrednici mnoge poslove koji prate njihov rad, kao što su administrativni poslovi, mogu da obave od kuće, sa svog gazdinstva.

Polјoprivrednici će takođe moći da da stanje svog poslovanja prate onlajn 24 sata, što može da im pomogne da uoče svaku nepravilnost koja je učinjena prema njima ili što nije urađeno a trebalo je da bude, i mogu odmah da intervenišu, istakla je Tanasković.

Dodala je i da polјoprivrednici svakim radnim danom od osam do 16 časova mogu besplatno da pozovu broj  0800-106-107 i saznaju sve što ih zanima o eAgraru.

„Većina lјudi komunicira preko društvenih mreža, a polјoprivrednici koji nisu na društvenim mrežama i više vole da informaciju dobiju kroz razgovor, mogu da pozovu na ovaj broj, gde će im svaki korak biti objašnjen“, rekla je Tanasković.

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković iskazala je zadovolјstvo velikim interesovanjem polјoprivrednih proizvođača za savetovanje i dodala da je jedan od razloga za to i zanimlјivost i raznovrsnost tema ovogodišnjeg skupa.

Latković je kazala da će se  na savetovanju raditi na tome da se izvuku pouke iz prethodne godine kako bi se polјoprivrednici što bolјe pripremili za predstojeću setvu.

 

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede