Dunavski rubin 2U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, stvorena je sorte paradajza koja pored visokog prinosa ima i odličan kvalitet ploda.

Sinonim kvaliteta i prijatnog ukusa ploda paradajza je sorta Novosadski jabučar, koja se u prerađivačkoj industriji koristi kao poboljšivač kvaliteta prerađevina od paradajza.

U oplemenjivanju i selekciji paradajza sebi smo dali zadatak da napravimo sortu koja će imati vrhunski kvalitet ploda, te visok i stabilan prinos. Rezultat dugogodišnjeg rada je novopriznata sorta pod imenom Dunavski rubin.

Dunavski rubin je indeterminantna (visoka) sorta, dužine vegetacije oko 127 dana. Plodovi su okrugli do okruglo spljošteni, krupni, prosečne mase ploda oko 180 g. Plod je crvene boje, ne puca i nema zelenu kragnu oko drške ploda. Namenjen je za proizvodnju uz oslonac na jedno ili dva stabla.

[fusion_old_table id=1 /]

dunavski rubin kesicaIz tabele možemo videti da sortu Dunavski rubin karakteriše visok sadržaj likopena, suve materije i kalijuma, a ujedno nizak sadržaj natrijuma.

Zbog visokog kvaliteta ploda pogodan je za spravljanje koncentrata od paradajza, kečapa i sokova.

U ogledima nova sorta Dunavski rubin je ostvarila viši prinos za 18,27 t/ha u odnosu na Novosadski jabučar.

Smatramo da ćemo sortom Dunavski rubin upotpuniti asortiman paradajza za proizvodnju, te posredno poboljšati kvalitet svežeg paradajza i prerađevina.