Direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prof. dr Jegor Miladinović potpisao je na svečanom prijemu u Vladi Republike Srbije Memorandum o razumevanju u cilju pružanja podrške procesu transformacije instituta koji obavljaju naučnoistraživačku delatnost.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je potpisao sporazum ispred Ministarstva i ovom prilikom izjavio da Ministarstvo snažno podržava izvrsnost u nauci i posvećeno je dugoročnom obezbeđivanju kvaliteta naučnoistraživačkog rada.

Institut je učesnik Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetništva u Republici Srbiji (SAIGE). Projekat se finansira i realizuje u saradnji naše države sa Svetskom bankom i Evropskom unijom, sa ciljem dodatnog ulaganja u nauku, tehnološki razvoj, inovacije i inovativno preduzetništvo.

Kako bi smo osigurali kvalitet naučnoistraživačkog rada neophodno je da ojačamo naučnoistraživačke organizacije. Zato je Vlada Srbije i stvorila preduslove za transformaciju naučnoistraživačkih instituta koji podrazumevaju: jačanje kapaciteta instituta kroz ekspertsku podršku, obuke i uključivanje u relevantne međunarodne naučne mreže, podršku u transferu tehnologije i naučnoistraživačkih rezultata i unapređenje strateške infrastrukture“, kazao je Ružić.

Govoreći o značaju projekta, koji je počeo u maju 2020. godine, Viktor Nedović, direktor projekta SAIGE, istakao je da se realizacija odvija kroz tri komponente koje obuhvataju: dalju reformu naučnoistraživačkog sektora, podršku programa Fonda za nauku i jačanje saradnje sa srpskom dijasporom, kao i podršku novom Programu Akceleracije Fonda za inovacionu delatnost.

Pored toga iz ovih izvora podržava se dalje sprovođenje Strategije pametne specijalizacije i održavanje kontinuiranog dijaloga sa zainteresovanim stranama kako bi mere podrške imale veći efekat.

U ovom projektu učestvuju: Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Institut za fiziku, Institut za primenu nuklearne energije INEP, Elektrotehnički institut Nikola Tesla i Institut za međunarodnu politiku i privredu.