Institut u IranuSaradnja Instituta za ratarstvo i povrtarstvo sa Iranskom poljoprivredom ima dugu tradiciju. Ona je započeta još 80-tih godina prošlog veka, introdukcijom uljanih kultura i zasnivanjem oglednih polja u plodnim uslovima Irana. Kasnije je ta saradnja prerasla i na druge kulture i održava se sve do današnjih dana.

Na poziv našeg dugogodišnjeg poslovnog partnera predstavnici Instituta dipl. inž. Svetislav Dolapčev, dr Ana Marjanović Jeromela i inž. Marica Vučić Kišgeci su posetili Iran u periodu 12-19.10.2015. godine.

Naš domaćin je organizovao stručna predavanja gde su naši predstavnici održali svoje prezentacije.

Dvodnevni seminar održan je na Fakultetu poljoprivrede i prirodnih resursa u Karadžu, Univerziteta Azad u Teheranu. Uvodnu reč i predstavljanje Srbije i Instituta prezentovala je inž. Marica Vučić-Kišgeci, prezentaciju o kukuruzu i suncokretu održao je dipl. inž. Svetislav Dolapčev, zatim je usledila prezentacija dr Ane Marjanović Jeromela o uljanoj repici.

Predavanju je prisustvovalo 90 agronoma, koji su pokazali veliku zainteresovanost za gajenje ratarskih kultura. Postavljana su mnoga pitanja na šta su im naši stručnjaci strpljivo i elokventno odgovarali.

Zbog velikog interesovanja organizovano je i predavanje u Sariju, glavnom gradu regiona Mazandaran, gde nam je domaćin bilo regionalno Ministarstvo poljoprivrede. Nakon uvodne reči o Institutu usledila su predavanja na temu tehnologije gajenja ratarskih kultura. Oko 150 stručnjaka i predstavnika Ministarstva i instituta pokazali su veliko interesovanje za naučnu saradnju sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo i saradnju u oblasti semenarstva. Domaćin je organizovao i obilazak svojih oglednih polja.

Uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, organizovana je poseta našoj ambasadi u Teheranu, gde je predstavnike Instituta primio prvi konzul g. Branko Marković. Na sastanku je istaknut značaj prisustva Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i naših sorti i hibrida poljoprivrednih kultura u Iranu.