Dana 28. marta 2019. godine, predstavnici Instituta za ratarstvo i povrtarstvo su prisustvovali svečanosti povodom dodele projekata u okviru Programa saradnje nauke i privrede.  Svečanosti su prisustvovali Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, državni sekretari u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović i prof. dr Viktor Nedović, kao i šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Ingve Engstrom i šef Kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva. Od prijavljenih 67 projekata u okviru drugog ciklusa Programa, predstavljeni su samo oni prihvaćeni za finansiranje ‒ njih devet.

Institut je, sa članovima konzorcijuma Hreba d.o.o. i Institutom za lekovito bilje „Josif Pančić“, predlagač projekta pod nazivom “New plant-based products for environmentally friendly crop protection” čiji je cilj stvaranje novih biopesticida za zaštitu semena, odabranog za finansiranje od strane Fonda za inovacionu delatnost. Koordinator aktivnosti u Institutu je dr Dragana Miladinović, a članovi tima su dr Sonja Gvozdenac, dr Boško Dedić, dr Sandra Cvejić, dr Ana Marjanović Jeromela, dr Vladimir Miklič, dr Jelena Ovuka, dr Siniša Jocić, dr Aleksandra Radanović i dr Milan Jocković.

Dr Sonja Gvozdenac iz Instituta je branila projekat ispred celog konzorcijuma pred ekspertskom komisijom Fonda za inovacionu delatnost i zajedno je sa Vladimirom Nikolićem iz Herba d.o.o predstavljala konzorcijum na proglašenju dobitnika finansiranja. Svečanosti su, osim dr Sonje Gvozdenac, prisustvovale i direktor Instituta dr Svetlana Balešević Tubić i dr Dragana Miladinović, koordinator za nauku i mentorski rad.