Deseti međunarodni festival nauke i obrazovanja održan je 12. i 13. maja 2018. u Novom Sadu. Posetioci su imali priliku da budu deo 75 kreativnih i interaktivnih radionica iz prirodnih, tehničko-tehnoloških, društveno-humanističkih, medicinskih nauka i umetnosti. Među predstavnicima četrnaest fakulteta i tri instituta bio je Institut za ratarstvo i povrtarstvo, koji je predstavljen sa tri radionice:  ,,Krmne i lekovite biljke – hrana i lek za 21. vek’’, ,,Šta se krije ispod površine’’ i ,,Porodica jedna, zlata vredna’’. Kroz radionice posetiocima je predstavljena uloga i doprinos Instituta u razvoju različitih oblasti biljne proizvodnje i zaštite životne sredine.

U okviru radionice ,,Šta se krije ispod površine’’ posetioci su mogli da se upoznaju sa različitim profilima i vrstama zemljišta, njihovim osobinama i raspodelom po slojevima u dubini. Kroz eksperimente je pokazana vodopropustljivost zemljišta različitih mehaničkih sastava i ukazano na važnost vegetacije u sprečavanju erozije.

Kroz radionicu ,,Krmne i lekovite biljke – hrana i lek za 21. vek’’ predstavljene su različite vrste krmnog bilja koje mogu da se koriste u ljudskoj ishrani i način na koji mogu da se pripreme tako da budu ne samo zdrave, nego i ukusne. Pored toga, objašnjeno je kako krmne i lekovite biljke mogu da se koriste i u medicinske i farmaceutske svrhe. Posetioci su mogli da ponesu rasad lekovitog i začinskog bilja, kao što su mirođija, menta, bosiljak i peršun.

Radionica ,,Porodica jedna, zlata vredna’’ uvela je posetioce u svet ječma, ovsa, raži i spelte. U okviru radionice posetioci su mogli da saznaju šta je slično za ovu veliku porodicu, a šta karakteristično za pojedinačne vrste.

Cilj nam je bio da posetiocima na razumljiv i zanimljiv način približimo naučne aktivnosti Instituta i nadamo se da smo uspeli da kod najmlađih, kao i onih starijih, probudimo radoznalost i interesovanje za otkrivanjem i istraživanjem sveta koji nas okružuje.