DNK može veoma lako da se ekstrahuje i ispita. Ukoliko nemate sušeni grašak, jagode ili banane mogu biti odličan izbor.
Za ovaj ekperiment, potrebno vam je:
100 ml (½ šolje) biljnog izvora DNK,
manje od 1 ml (⅛ kašičice) kuhinjske soli,
200 ml (1 šolja) hladne vode,
30 ml (2 kašičice) tečnog deterdženta za sudove,
70-90% izopropil ili etil alkohol,
blender,
cediljka,
staklena posuda,
epruvete,
drveni štapići ili slamke.
Da biste započeli, odaberiti izvor DNK. Banane, jagode i prepolovljeni grašak kome je skinuta semenjača mogu biti dobar izbor.
Stavite biljni materijal, so i vodu u blender. Blendirajte na najjačoj brzini 15-20 sekundi. Procedite sadržaj u staklenu posudu i dodajte deterdžent. Ostavite da se slegne 10 minuta. Zatim podelite smesu u epruvete, tako da svaka epruveta bude maksimalno puna do 1/3 zapremine. Zapremina alkohola koja se dodaje u epruvetu treba da odgovara zapremini biljne smese. Beli talog između slojeva je DNK koji može da se ekstrahuje čistim drvenim štapićem i ispita pod mikroskopom, ili da se stavi u alkohol kako bi se sačuvao.
Preuzeto sa sajta: http://www.iflscience.com/chemistry/do-try-home