Bilateralna saradnja sa PortugalijomZahvaljujući projektu Praćenje genetički modifikovanih organizama u medu u okviru bilateralne saradnje između Srbije i Potrugalije, dr Zorica Nikolić i dr Maja Ignjatov su poslednju nedelju novembra 2015. provele u mestu Porto u Portugaliji.

Tokom svog boravka posetile su Univerzitet u Portu, tačnije Farmaceutski fakultet (Faculdade de Farmacia, Universidade Porto) u okviru koga se nalaze tri departmana: hemijski, biološki i farmakološki.

Na departmanu za hemiju dočekale su ih kolege, učesnici bilateralnog projekta, na čelu sa koordinatorkom projekta dr Isabel Mafra, koje su ih upoznale sa aktivnostima vezanim za projekat, kao i sa svim drugim aktivnostima koje se sprovode na tom departmanu. Departman za hemiju sastoji se od četiri laboratorije: bromatologije, hidrologije, primenjene hemije i organsko-farmaceutske hemije, u kojima se obavljaju osnovna i primenjena istraživanja.

Bilateralna saradnja sa Portugalijom 1Posle obilaska departmana za hemiju, srpske predstavnice obišle su i ostale departmane fakulteta i upoznale se sa radom i naučnim dostignućima iz oblasti hemije, biohemije i farmacije, a tokom obilaska dobrodošlicu su im poželeli prof. dr Beatris Oliviera, šef grupe departmana za hemijska istraživanja, i prof. dr Jose Manuel Sousa Lobo, dekan fakulteta.

U okviru bilateralnog projekta dogovoren je program vezan za zajedničke aktivnosti, a koji podrazumeva prikupljanje materijala i pronalaženje optimalnih metoda detekcije GMO u medu.

Za posetu Poljoprivrednom fakultetu u mestu Vairao, koji pripada Fakultetu za nauku (Faculdade de Ciencias, Universidade Porto), izdvojen je ceo jedan dan. Glavna tema bili su bilateralni odnosi Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Poljoprivrednog fakulteta iz Vairaoa sa težištem na naučnoj saradnji. Portugalska sagovornica, prof. dr Ana Marques de Aguiar, pokazala je veliko interesovanje za Institut, projektne aktivnosti i strukturu istraživača, pošto su joj srpske predstavnice detaljno predstavile Institut, aktivnosti Instituta i naučne projekte.

Ovo je bio drugi susret predstavnika srpske i portugalske saradnje, dok je prvi susret upriličen u Novom Sadu.

Zahvaljujući ljubaznosti portugalskih kolega, naše predstavnice su posetile pojedine znamenitosti Porta, iz kojeg nose lepe utiske.