U okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija (Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija) i projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama  – AGRINNO 2“ 30.07.2021. na Departmanu za povrtarske i alternativne biljne vrste Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, u Bačkom Petrovcu organizovan je obilazak oglednih polja lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka.

Dobrodošlicu gostima u ime Instituta za ratarstvo i povrtarstvo poželela je dr Milica Aćimović, koordinator za edukativne aktivnosti Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, i upoznala ih sa lekovitim, začinskim i aromatičnim biljkama koje se nalaze na oglednim poljima Instituta. Prisutni su mogli da saznaju nešto više o gajenju i upotrebi biljnih vrsta kao što su nana, origano, neven, žalfija, beli i crni slez, ehinacea i matičnjak. Nakon toga, mogli su da vide kako izgleda proces dorade kamilice, kao i destilacija ulja smilja.

Nakon završenog obilaska, posetiocima su se predstavili preduzetnici koji se bave uzgojem lavande, smilja, ehinacee i nevena i ispričali im njihove poslovne poduhvate.

Po završetku oficijalnog dela, posetioci su razmenili svoja iskustva i znanje kako međusobno, tako i sa timom stručnjaka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo koji je organizovao obilazak oglednih polja lekovitih, začinskih i aromatičnih biljaka.

Galerija fotografija