22 naucno-strucni skupU Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Odeljenju za alternativne kulture u Bačkom Petrovcu, 9.10.2015. održan je 22. naučno-stručni skup “Proizvodnja i plasman lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja”. Organizator je bio Institut za ratarstvo i povrtarstvo, a saradnici Udruženje za lekovito bilje “Dr Jovan Tucakov” iz Sokobanje, Fakultet tehničkih nauka i Tehnološki fakultet iz Novog Sada. Ovaj skup, jedini u Srbiji koji se održava svake godine već 22 godine zaredom, pozdravio je dr Vladimir Sikora, rukovodilac Odeljenja za alternativne kulture, kao i g. Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja za lekovito bilje “Dr Jovan Tucakov” iz Sokobanje. Skupom je predsedavao dr Dušan Adamović, predsednik organizacionog odbora. Skupu je prisustvovalo 50 učesnika, među kojima su bili proizvođači, prerađivači, izvoznici, istraživači, članovi udruženja i predstavnici medija.

Saopšteno je 8 radova u vidu usmenog izlaganja i 5 u vidu postera (spisak u prilogu).

Radove je predstavio velik broj mladih istraživača.

Predstavljene su i dve nove knjige koje su objavljene u periodu od prethodnog do ovog skupa: “Proizvodnja manje zastupljenog lekovitog bilja” i “Naše neškodljive lekovite biljke”.

Spoljnotrgovinska razmena lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja u prvih šest meseci 2015. godine smanjena je za 13 %, vrednost izvoza za 16 %, a uvoza za 8 % u odnosu na isti period prethodne godine. Na skupu je dat pregled trenutnog stanja proizvodnje u Srbiji, imajući u vidu tradiciju i značaj ovih biljaka. Posebnu pažnju je izazvalo predavanje o mogućnosti zamene sintetskih lekova etarskim uljima i njihove primene u gajenju domaćih životinja. U nekoliko radova razmatrani su faktori potrebni za uspešnu plantažnu proizvodnju kamilice, nevena i lavande. Istaknut je značaj praćenja i borbe protiv pojedinih biljnih bolesti kao što su fitoplazme koje su u širenju. Prezentovana je i opravdanost primene savremenih metoda ekstrakcije biljnih sirovina za farmaceutsku industriju (superkritična ekstrakcija). Ponovo je naglašena potreba unapređenja primene navodnjavanja. Tematika skupa je nesumnjivo bila interesantna i pratila je aktuelna zbivanja u proizvodnji i preradi lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Radovi sa ovog skupa biće štampani u naučnom časopisu Bilten za alternativne biljne vrste. Naredna smotra rada i rezultata proizvođača, prerađivača i istraživača – 23. naučno-stručni skup – priprema se za jesen 2016. godine.

Spisak saopštenja

Stevanetić, Slavica: Uporedni pregled spoljno-trgovinske razmene lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja za period I-VI 2014./I-VI 2015. godine u Srbiji (referisao D. Adamović)

Ratajac, R., Stošić Žekić, Marina, Petrović, Jelena, Prodanov, Jasna, Stojanov, I., Vasić, Radica, Adamović, D.: Antibakterijska aktivnost odabranih etarskih ulja prema uzročnicima endometritisa domaćih životinja

Jevđović, R., Todorović, G., Đorđević, Sofija, Kostić, M., Pavkov, S.: Prinos cvetnih glavica i kvalitet etarskog ulja kamilice (Chamomillarecutita (L.) Rausch. u zavisnosti od sorte i vremena setve

Mitrović, P., Đalović, I., Trkulja, V., Adamović, D.: Fitoplazme: pojava, identifikacija i mogućnosti smanjenja daljeg širenja

Tomšik, Alena, Pavlić, B., Jokić, Stela, Aladić, K., Vidović, Senka: Ekstrakcija sremuša (Allium ursinum L.) supekritičnim ugljen-dioksidom

Jaćimović, G., Crnobarac, J., Marinković, B., Latković, Dragana, Zec, Tijana: Prinos cvasti nevena u zavisnosti od đubrenja azotom

Pejić, B., Maksimović, Livija, Mačkić, Ksenija: Neophodnost određivanja potreba za vodom lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja

Francuski, Elena: Iskustva u proizvodnji lekovitog i aromatičnog bilja poljoprivrednog gazdinstva ″Campo San Martino”, Italija

Aćimović, G. Milica, Stanković, M. Jovana, Cvetković, T. Mirjana, Kostadinović, M. Ljiljana: Analiza hemijskog sastava etarskih ulja plodova Pimpinella anisum L. i Illicium verum Hook. f.

Jevđović, R., Todorović, G., Marković, Jasmina, Jevđović, Maja, Tramošljanin, N.: Kvalitet etarskog ulja lavande gajene u različitim agroekološkim uslovima

Zeković, Z., Đurović, S., Pavlić, B.: Optimizacija ultrazvučne ekstrakcije ploda korijandera: ispitivanje sadržaja fenola, flavonoida i antioksidativna aktivnost dobijenih ekstrakata

Jevđović, R., Marković, Jasmina: Način i dužina čuvanja semena noćurka kao faktori klijavosti

Pavlić, B., Vidović, Senka, Vladić, Jelena, Radosavljević, R., Zeković, Z.: Antioksidativna aktivnost ekstrakata žalfije (Salvia officinalis L.) dobijenih subkritičnom vodom