Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju u svojoj dugoj tradiciji preko 80 godina uvek je brinuo o sigurnosti proizvodnje hrane.

Deponovanje 96 srpskih najznačajnijih domaćih sorti pšenice, ječma, ovasa i raži iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo doprineće globalnim naporima da se obezbedi prehrambena sigurnost budućih generacija u Srbiji i u celom svetu.

Ambasador Srbije u Norveškoj gospodin Dragan Petrović, u ime Srbije, prvi put je deponovao seme poljoprivrednih biljnih kultura u Svetski trezor semena Svalbardu. Tom prilikom, ambasadoru je, u ime ministarke poljoprivrede i hrane gospođe Sandre Bork, uručen sertifikat o deponovanju.

Prvo skladištenje semena iz Srbije na Svalbardu realizovano je preko međunarodnog projekta GRAINEFIT čiji je rukovodilac Institut za ratarstvo i povrtarstvo, a koji finansira Fond za raspodelu dobrobiti i Međunarodni ugovor o biljnim genetičkim resursima za hranu i poljoprivredu – FAO.

Domaćini ceremonije, predstavnici norveškog Ministarstva poljoprivrede i hrane i Nordijskog centra za genetske resurse (NordGen), koji zajedno sa međunarodnom organizacijom Global Crop Diversity Trust upravljaju trezorom, izrazili su zadovoljstvo što je Srbija deponovala svoje poljoprivredno seme.

Svetski trezor na Svalbardu predstavlja globalnu banku semena, u kojoj se čuva preko milion uzoraka semena iz velikog broja zemalja sveta, koji bi opstali u slučaju globalne kataklizme. Srbija je prvi put deponovala seme poljoprivrednih biljnih vrsta misleći na prehrabenu sigurnost budućih generacija naše zemlje, a Institut za ratarstvo i povrtarstvo je još jednom opravdao status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.