In memoriam
др Александар Микић (1974-2021)

С тугом обавештавамо научну јавност да је наш дугогодишњи истраживач др Александар Микић преминуо 6. септембра 2021. године.

У Институту за ратарство и повртарство се запослио 2000. као стручни сарадник на оплемењивању једногодишњих крмних махунарки у Одељењу за крмно биље. У звање научни сарадник изабран је 2015. године, када је укупна вредност његових научних резултата била 971,7 док је из групе међународних часописа остварио вредност резултата од чак 174, што потврђује његову научну изузетност. Институт је напустио 2017. године настављајући да се бави истраживањима као независни истраживач.

Радио је на оплемењивању једногодишњих сточних махунарки, бавио се конвенционалном и молекуларном генетиком, генетичким ресурсима, оплемењивањем, агротехником, агроекологијом и повешћу гајених једногодишњих махунарки и крмних купусњача. Један од резултата у којима је дао значајан допринос јесте и прва српска сорта озимог протеинског грашка, НС Мраз, којом се произвођачима у Србији, али и другим областима умереног климата, нуди могућност истовременог гајења озимих житарица и сточног грашка, у условима ограничене опремљености пољопривредном механизацијом, и постепене жетве и складиштења гајених усева. Остала усмерења обухватају наставак стварања сорти мање гајених крмних биљака, попут панонске и маљаве грахорице и крмног кеља, стварање првих српских сорти занемарених усева, попут боба, урова и састрице, и стварање првих сорти нових сточних биљака на пољима Србије, попут беле лупине. Др Александар Микић је пружио допринос и настанку већег броја резултата из области историје гајених биљака, која обухвата еволуцију, одомаћивање гајених усева, археоботанику, палеогенетику и палеолингвистику гајених врста једногодишњих махунарки.

Био је члан Друштва генетичара Србије, Друштва за крмно биље Србије, и међународних удружења Pisum Genetics Association, International Lupin Association и Lentil Research Association. Такође је био члан Научног одбора удружења European Association for Grain Legume Research (2007-2013), потпредседник Grain Legume Technology Transfer Platform (2008-2011), као и секретар и члан Извршног одбора друштва International Legume Society од 2013. године. Био је помоћни и технички уредник водећег националног часописа Ратарство и повртарство и међународног часописа Legume Perspectives. Као члан научних и организационих одбора, др Александар Микић је учествовао у организацији бројних међународних научних скупова у земљи и иностранству. Учествовао на 6 пројеката технолошког развоја Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и на многобројним међународним пројектима билатералне сарадње и ФП7 пројектног циклуса.

Путем размене с бројним институцијама широм света, др Александар Микић је пружио значајан допринос и одржавању и даљем обогаћивању постојеће збирке једногодишњих махунарки у Одељењу за крмно биље. Учествовао је у бројним експедицијама у разним областима Србије, с циљем даљег сакупљања генетичких ресурса једногодишњих сточних махунарки и њиховог очувања и одрживог коришћења.

Са подједнаком страшћу и успехом је објединио у себи разнолика знања, таленте и умећа – био је научник, агроном, патриота, песник, филозоф, хуманиста, лингвиста, илустратор, историчар, полиглота. Био је непоновљив, јединствен, знатижељан, раскошно талентован за све чега се прихвати. Увек је био спреман за сарадњу и доступан свакоме, несебично и без предрасуда је повезивао пријатеље и колеге.