GMU_7702Drugi  dan Savetovanja započeo je predavanjima iz oblasti proizvodnje povrća, krmnog bilja i kukuruza.

O oplemenjivanju paprike u Institutu i specifičnoj indeterminantnoj sorti paradajza govorili su dr Dario Danojević i dipl. inž. Adam Takač, dok su o konzerviranju kabaste stočne hrane, setvenoj normi lucerke, košenju ozimog stočnog graška, profitabilnosti semenske proizvodnje krmnog bilja, značaju grahorice i kabastoj stočnoj hrani u organskom sistemu proizvodnje svoja predavanja izneli: rukovodilac Odeljenja za krmno bilje dr Đura Karagić, dipl. inž. – master Snežana Katanski, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove dr Sanja Vasiljević, dipl. inž. – master Branko Milošević i dr Vojislav Mihailović, svi iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kao i Darko Marić iz Globalseed-a. 

Za ovu količinu vrednih informacija i novina, koje eminentni stručnjaci Instituta u svojim predavanjima pokušavaju što sažetije da iznesu, svakako je potrebna dobra koncentracija.

Ono što sigurno pomaže u tome je predah koji istovremeno služi i za diskusiju. Danas smo kratku pauzu iskoristili i za degustaciju domaćih čajeva u kapima (pitoma nana i planinski čubar – Rtanjski čaj), proizvedenih ekstrakcijom odabranog lekovitog bilja u našem Institutu. Posebnim postupkom dobijena je visoka koncentracija aktivnih komponenti, pa je lekovito dejstvo veće nego kod klasičnih čajeva.

Nakon delotvorne pauze, o hibridima kukuruza, sadašnjem stanju i perspektivi tehnologije gajenja kukuruza, doradi kukuruza, problemima od štetočina i preporuci NS hibrida govorili su dr Milisav Stojaković, savetnik za genetiku i oplemenjivanje biljaka, dr Ivica Đalović, dr Petar Čanak, dipl. biol. Filip Franeta i dr Goran Bekavac, rukovodilac Odeljenja za kukuruz.

Više detalja o ovim predavanjima možete videti na linku.