GMU_9337Odmorni, veseli i puni energije, posetioci Savetovanja su čuli predavanja iz oblasti alternativnih kultura na temu sortimenta lekovitog bilja, kao i praktičnih saveta u proizvodnji industrijske konoplje, koja su održali dr Milka Brdar Jokanović i dr Vladimir Sikora, rukovodilac Odeljenja za alternativne kulture. Zatim su usledila predavanja iz oblasti organske proizvodnje o čijem stanju u Republici Srbiji, upotrebi sertifikovanog semena, mešovitom plodoredu i sortama pasulja su govorili Jela Milić iz MPZŽS Republike Srbije,  Sandra Bogdanović iz Semenarske asocijacije Srbije, dr Anamarija Stojanović i dr Mirjana Vasić iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Izuzetnu posećenost zabeležila su predavanja iz oblasti uljanih kultura na kojima su predstavljeni NS hibridi suncokreta sa preporukom za setvu u narednoj sezoni, zatim ugljenasta trulež suncokreta, kvalitet i tretiranje semena suncokreta, kao i povećanje interesa za proizvodnjom uljane repice sa osvrtom na štetočine kojima treba posvetiti pažnju.

Predavači su bili dr Igor Balalić, mr Boško Dedić, dr Sandra Cvejić, dr Jelena Ovuka, dr Sreten Terzić, mr Željko Milovac i dr Ana Marjanović Jeromela. Više detalja o ovim predavanjima možete da pročitate na sledećem linku.

Istovremeno je u hotelu Palisad održan modul namenjen edukaciji savetodavaca iz oblasti ratarstva iz 22 poljoprivredne stručne službe (PSS) pod nazivom: Zemljište u organskom i konvencionalnom sistemu gajenja ratarskih i povrtarskih biljaka. Dr Jordana Ninkov iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad predstavila je globalne pretnje i uzroke degradacije zemljišta, kao i koncept održivog korišćenja zemljišta, a sve u cilju podizanja svesti o značaju zemljišta. Vođa projekta GIZ-a (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit GmbH), Majk Bejker (Michael Becker), predstavio je ukratko projekat pod nazivom: „Ruralni razvoj: Efikasno upravljanje zemljištem” u cilju unapređenja upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Republici Srbiji, a rezultati projekta su prikazani u dokumentarnom filmu. Film je edukativnog karaktera i prikazuje sve bitne faze komasacije, potkrepljene razgovorima sa poljoprivrednicima, izvođačima radova sa terena, na snimku komasacionog područja iz vazduha pre i posle komasacije.

O biodiverzitetu zemljišta, gajenju povrća na malim površinama i unapređenju proizvodnje krmnih biljaka na različitim tipovima zemljišta govorili su dipl. inž. Filip Franeta iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, dr Janko Červenski, rukovodilac Odeljenja za povrtarstvo u Institutu, kao i dr Sanja Vasiljević, pomoćnik direktora za naučnoistraživačke poslove u Institutu.